ESFP Personlighetstyp

Vad är en ESFP?

När du vet vilken personlighetstyp du tillhör så är det lättare att skapa en plan för din personliga utveckling. Du vet lite bättre hur och varför du fungerar på ett visst sätt och i vilken miljö du verkligen kan blomstra. En av de mest använda är det test som Katharine Briggs och Isabel Myers kom upp med för runt 75 år sedan.
ESFP är en förkortning av Extrovert eller utåtriktad, Senses eller sinnen, Feeling eller känsla, samt Perception eller uppfattning. Denna kombination kallas för underhållaren, de är charmerande och lekfulla. Men de har också djupa känslor och förmågor som kan komma fram under de rätta förhållandena.

Hur fungerar en ESFP?

ESFP är livliga, de trivs med att vara mitt i smeten. Inte så att de söker uppmärksamhet för egen del, det bara faller sig naturligt för dem att vara sociala och spontana. De njuter av livet och allt vad det har att erbjuda. Mat och dryck, naturen, djur och allra mest trivs de med andra människor.
Med sin öppna personlighet så har de lätt för att engagera andra personer i konversation. ESFP är mycket bra på att gå lite djupare och se vad du har inuti dig. De ställer frågor och pratar så att innan du vet ordet av har du berättat om dig själv. Och de är genuint intresserade, detta är exakt vad de tycker om. För inte bara vill de veta vad du har att ge. De vill också hjälpa dig ha det bra och ger sitt stöd på olika praktiska sätt.
Folk tycker om ESFP för att de är generösa med sig själva. De har ingenting emot att ryckas med i det som sker för stunden. Det viktiga är att ha det roligt, och att alla känner det samma. De använder mycket av sin tid och energi för att uppmuntra andra. Detta är en av deras starka sidor för en ESFP är svår att stå emot. Charmerande och intresserade av andra kan de ge dig det där lilla extra.

Hur känner jag igen en ESFP?

Du lägger snabbt märke till en ESFP. De tycker om att ha det roligt och vill att alla ska känna likadant. Ofta hörs och syns de på festerna, men är noga med att alla ska vara inkluderade i det hela. Trots att de tycker om att prata och lyssna på andra är det inte alltid så lätt att komma nära dem. De föredrar att inte bli så allvarliga och håller sig gärna bort från allt som är negativt. Även om de gärna lyssnar och hjälper andra så är de inte lika benägna att öppna upp om sig själva.
EFSP är naturligt nyfikna med en aptit på livet. De tycker om att utforska och nya saker. Framför allt inom stil och design. För en EFSP är noga med sitt hem och utseende. Det ska vara estetiskt tilltalande och de har en känsla för mode eller vad som är snyggt. Denna förmåga att se det vackra omkring sig gör att de fungerar allra bäst i tilltalande omgivningar. Detta gäller även på arbetsplatsen.

Vilka starka sidor kan en ESFP bidra med på arbetsplatsen?

En person som hör till gruppen EFSP trivs allra bäst på en livlig och avslappnad arbetsplats. Om de här får möjlighet att fritt utöva sin personlighet så kan de vara till stor nytta. Deras förmåga att lyssna och hjälpa andra gör dem extra väl rustade för problemlösning, där personalen eller kunderna är involverade.
En EFSP kan ofta hitta snabba lösningar, och är lyhörda för hur andra reagerar. De är inte lika bra på långsiktiga projekt, utan det är bäst med kortare och mer intensiva uppgifter. Deras entusiasm för livet och människor är smittsam och de kan höja stämningen och arbetsmoralen något alldeles rejält.

ESFP och stress

Situationer där ESFP känner sig pressade eller stressade kan vara när de sitter fast i ett rutinmässigt jobb. Deras naturliga benägenhet är att vara utåtriktad, pratsamma och varmhjärtade. Om de inte får utrymme för sin personlighet så blir resultatet ofta stress. Det samma kan gälla om de tvingas fatta beslut eller planeringen på jobbet är allt för begränsande. Ibland kan de uppleva stress om det är allt för mycket abstrakt information som måste behandlas eller det är för många detaljer. ESFP är utåtriktade och öppna. Men om de inte uppskattas för sina talanger eller den hjälp de ger andra så blir de stressade.
När EFSP blir stressade så har de en tendens att dra sig tillbaka lite. De blir distraherade och det kan nästan leda till paranoia. Om stressen fortsätter eller är extrem så kan de bli deprimerade och negativa. Samt börja kritisera andra hela tiden.

Vilka karriärer passar bäst för ESFP?

Den bästa arbetsplatsen för ESFP är så långt från byråkratisk som det går. Om de får utrymme att utveckla och använda sin personlighet så kan de ha stor framgång. Därför passar de bäst i yrken där de har en chans att inspirera och motivera andra, underhålla dem eller rent allmänt jobba med människor. Bland de yrken som kan passar ESFP bra finner du:
• Lärare
• Barn- och ungdomsarbete
• Försäljning
• Artist, musiker eller konstnär
• Djurskötare
• Personlig tränare
• Vårdarbete av olika slag
• Trädgårdsmästare

Vilka karriärer bör en ESFP undvika?

Alla yrken där du är bunden till en viss rutin kan vara svåra för EFSP. De vill ha en rymlig vardag där de fritt kan flyga omkring. Så monotona yrken eller allt för mekaniska branscher är inte att rekommendera. Undersökningar visar att EFSP inte trivs så bra med de följande yrkena:
• Psykolog
• Pilot
• Bokföring eller revisor
• Advokat eller domare

Några berömda ESFP personligheter

En EFSP tycker om att stå i centrum, det är något som verkligen faller sig naturligt för dem. Därför finns det många kändisar som är EFSP, inom flera olika områden. Bland annat så finner du: Ronald Reagan och Bill Clinton, Elvis Presley, Nicki Minaj, Miley Cyrus, Will Smith, Jamie Oliver, Cameron Diaz, Serena Williams, Deepak Chopra och Hugh Hefner.

Vad tycker en ESFP om att göra?

Även på fritiden tycker ESFP om att ha med andra människor att göra. De deltar gärna i lagsporter, anordnar stora fester och umgås nästan hela tiden. Ofta tycker de om att laga mat, fixa hemmet och dansa. Var helst det verkar vara något kul på gång så hittar du alltid en EFSP. Som blodhundar så finner de fram till fester och annat roligt.

Fakta om ESFP

Det är intressant att se hur smittsamt det är med entusiasm och charm. EFSP är ofta i centrum, folk dras till dem och de är mycket underhållande. Men samtidigt så sprider de en livsglädje som alla har behov av. De kan få en tråkig dag att verka ljusare, bara genom sitt sätt att prata och underhålla. Det är inte så underligt att många skådespelare är EFSP. Men även i en helt vanlig samling så hittar du dem ofta som spexaren eller underhållaren.

Trots att ESFP är så högljudda och utåtriktade så ser de en hel del. De vet mycket väl att världen inte rör sig bara runt dem. Istället är de lyhörda och tar sig gärna tid att lyssna på vad andra har att säga. Däremot så är de inte lika villiga att prata om sig själva. ESFP gör allt de kan för att undvika konflikter och känslomässiga situationer som involverar dem själva. Det får gärna vara lite drama här i livet, men då ska det handla om andra.

Ibland kan det vara svårt för en ESFP att komma ihåg de praktiska detaljerna i sitt liv. De är så dragna till nöjen och att ha det kul att de gärna glömmer bort att pensionsspara eller andra mer konkreta saker. Då är det bra mycket bättre att hoppas på det bästa. Du kanske har tur, eller så kan en av dina kompisar hjälpa dig ur knipor.

Denna tendens till att ignorera den verkliga världen är inte så bra kombinerat med deras öga för vad som är snyggt och modernt. Det är lätt för en ESFP att spendera lite för mycket och dra på sig skulder. Därför är detta något att vara medveten om. Kanske är det bättre för ESFP att hålla sig borta från kreditkort och snabblån.

Folk trivs med en ESFP. De är lättsamma och pratglada. Alltid redo att göra något roligt, men inte alltid med tillräckliga medel. ESFP måste lära sig planera lite och hålla ordning på sitt liv, så att de kan leva det fullt ut tillsammans med likasinnade vänner. Detta är inte alltid så lätt med tanke på hur spontana och impulsiva de är. Egenskaper som är positiva men som måste balanseras med allt annat.