Välj en sida

Vad är en ESTP?

En del har liknat vikten av att känna till din personlighetstyp med att välja rätt bensin till bilen. Det ligger mycket i denna liknelse. Om du förstår vem du är och hur du fungerar i olika situationer blir det lättare att välja yrkesbana. Det ger dig en större möjlighet att skapa ett liv eller en situation där du trivs som allra bäst.
ESTP har ibland kallats för entreprenören. Ser alltid efter sätt att lösa problem vartefter de kommer upp och gå framåt. De är ofta praktiska och snabba att handla, med en dynamisk personlighet.

Hur fungerar en ESTP?

Teorier och abstrakta diskussioner är ingenting för ESTP. Istället är de handlingskraftiga och mycket praktiska. De trivs som allra bäst när saker och ting händer och de kan ingripa. Ingenting verkar för stort eller svårt, de är alltid redo att lösa det hela. Det kan vara fråga om bokstavliga problem som måste lösas, typ när det börjar brinna. Men det kan även vara en konflikt eller något annat som kräver ett ingrepp.
ESTP har en förmåga att snabbt se vad som händer, men också vad som krävs för att komma fram till en lösning eller fullföra en uppgift. De är aktiva och lekfulla, med humor och en förmåga att konversera. Däremot så tycker de inte att känslor är så viktiga utan de föredrar att hålla sig bort från allvarliga eller känsliga ämnen.
En egenskap som kan användas både negativt och positivt är att de ser alla små förändringar omkring sig. Andra kanske inte lägger märke till en ny klädstil, en förändring i ansiktsuttrycket eller nya vanor. Problemet här kan vara att ESTP inte tänker så mycket på hur andra fungerar. De kan mycket väl bara börja ställa frågor och försöka komma underfund med förändringen, vare sig personen vill dela med sig eller inte.

Hur känner jag igen en ESTP?

En ESTP är utåtriktad med starka åsikter. De tycker om att vara i centrum och blir ofta en mittpunkt på fester. Men de drar sig inte för att säga vad de tycker och tänker om olika saker, och har ofta något att tillägga. För det ligger i deras natur att påverka andra, att få dem att göra något de kanske inte alltid hade tänkt.
Istället för att slösa tid på prat så går ESTP direkt till handling. Detta kan ibland leda till misstag, men de kan du alltid fixa längs med vägen. Det är tråkigt att ha långa diskussioner eller planering, då är det mycket bättre att komma igång med det praktiska.
Denna personlighetstyp tycker om när det är lite action. ESTP kastar sig rätt ut i det mesta, och är inte direkt rädda för någonting. Snabba beslut som måste fattas under processens gång är deras starka sida. Ofta så söker de sig till farliga sporter eller andra situationer där det hela tiden händer något.
ESTP tycker alltså om att leva i ögonblicket. Här måste de vara försiktiga så att de inte glömmer bort att ta hand om sig själva. Eller att de kör över andra utan att ens vara medvetna om det. Många gånger så blir ESTP distraherade, det finns ju hela tiden något nytt att tänka på. De är dock rationella och praktiska, så här gäller det att lära sig hantera sin personlighet.
Eftersom ESTP tycker om att susa genom livet snabbt och lekfullt så är det inte alltid så lätt för dem med seriösa relationer. De tar gärna hand om sin partner med praktiska saker och omtänksamhet. Men när det kommer till att diskutera känslor, inre tankar eller problem så är de inte lika närvarande.

Vilka starka sidor kan en ESTP bidra med på arbetsplatsen?

Det är viktigt för ESTP att ha en viss frihet att utvecklas och vara verksam. Då kan de verkligen vara till stor nytta på en arbetsplats. Bland annat för att de har ett öga för vad som praktiskt kan göras i varje given situation. De kan ta vilken problemställning som helst, jämföra med vilka resurser som finns tillgängliga och sedan komma upp med en lösning.
Om något verkar logiskt så prövar gärna ESTP sig på det. Vid behov så justerar de sättet att jobba på parallellt med att de slutför uppgiften. Många ESTP är händiga, och kan fixa det mesta. De tycker om att få en utmaning, just för att de så snabbt kan komma igång med att lösa det. Det är inte ovanligt att de har en bra fysik, som gör det ännu lättare för dem att göra praktiska saker.

ESTP och stress

Många ESTP blir stressade om de är allt för kontrollerade på arbetsplatsen. De har behov av att få använda sina talanger i största möjliga mån. Detta kan innebära en viss frihet att sköta sina projekt på egen hand, bara resultatet blir bra. Inte så att en ESTP vill vara isolerad, tvärtom. De blir stressade av detta vilket gör att de inte fungerar så bra.
En annan källa till stress är när de måste komma upp med snabba beslut. En ESTP är mer benägen att ta det som det kommer, det har varken behov eller vilja att planera allt i minsta detalj innan de sätter igång. Men det kan också skapa stress om de inte klarar av att fullfölja sina uppgifter, bland annat för att de bara hoppar rätt ut i situationen.
Vid moderat stress så brukar ESTP hitta nya lösningar. De känner sig motiverade att fortsätta leta efter sätt att klara av situationen. Ofta så använder de sig av gamla, beprövade metoder. Tyvärr så fungerar detta inte alltid så bra i det långa loppet, och om det är fråga om en grupp så kan den ledas i fel riktning.
Om stressen är intensiv så kan en ESTP dra sig undan från andra personer samt bli överdrivet kritisk. De ser på världen med en negativ attityd och tappar greppet om nuet eller verkligheten. Som med alla andra personlighetstyper så klarar de av att hålla sig till sin personlighet ganska länge, men sedan tar det undermedvetna över och förändrar allt.

Vilka karriärer passar bäst för ESTP?

ESTP har mycket energi och ett riktigt bra minne. De kan fatta snabba beslut och är också ganska bra på att få andra att göra som de vill. En ESTP är dynamisk och praktisk, vill gärna hitta konkreta lösningar så fort som möjligt. Med sin intelligens och livliga personlighet är de bra på att både underhålla och manipulera. Därför kan bra yrken för ESTP vara:
• Ambulanspersonal
• Systemanalytiker
• Gym-instruktör
• Pilot
• Kiropraktor
• Mekaniker
• Bartender

Vilka karriärer bör en ESTP undvika?

En ESTP är logisk och snabb till att handla. De vill inte begränsas eller sitta allt för länge med samma uppgifter. Samtidigt så kan djupgående och allvarliga yrken vara svåra eftersom de är lättsamma och inte allt för intresserade av känslor. Karriärer som en ESTP bör undvika inkluderar:
• Präst
• Psykolog eller kurator
• Författare
• Bibliotekarie
• Tandhygienist
• Förskolelärare

Några berömda ESTP personligheter

Det är alltid intressant att se vem som har vilken personlighet. Bland de mer kända ESTP personligheterna så finner du: Meryl Streep, Alfred Hitchcock, Eddie Murphy, Winston Churchill, Donald Trump, Mike Tyson, Dale Carnegie, Al Capone, Kenny Rogers och Amy Winehouse.

Vad tycker en ESTP om att göra?

På sin fritid tycker ESTP om att syssla med sport. Speciellt är de dragna till lagsporter och sådan som är lite farliga. Boxning, flyga, racerbil och liknande sporter är som gjorda för dem.

Fakta om ESTP

ESTP föredrar handling istället för konversation. Även om de tycker om andra människor så har de inte tålamod med långdragna debatter. De vill komma igång och göra något så fort som möjligt. Detta har ingenting att göra med ett trögt intellekt, tvärtom. ESTP är ofta mycket intelligenta, det är bara det att det trivs med mer praktiska vägar.
De är sofistikerade och sociala, men kan också vara riktigt manipulerande. Det är inte så svårt för en ESTP att påverka andra och få dem på sin sida. Men detta är naturligtvis inte alltid så dåligt. De kan leda en grupp och få resultat, med hårt arbete och snabb problemlösning. Enligt dem så måste du inte ha alla fakta innan du sätter igång. Det är bara att ta det hela som det kommer.
Tack vare sin intelligens och praktiska läggning så är ofta ESTP mångsidiga. De kan jobba i flera olika branscher, och är bra på att anpassa sig. Bara det inte är allt för monotont och reglerat, de måste få komma fram till sina lösningar själva. Formell skolgång kan därför vara en börda för dem, trots att de har lätt för att lära.
Ibland kan en ESTP uppfattas som en bråkstake, och det är inte så konstigt. De har sina egna uppfattningar och moraliska kompass, och förstår inte riktigt varför andra ska lägga sig i det hela. Därför är det ofta svårt för dem att ta order från en chef eller lärare. Allra helst vill de se konkreta resultat. Men om de klarar av att kontrollera denna starka vilja så kan de i princip lära sig vad som helst. Och sedan är det dags för ESTP att verkligen visa vad de klarar av.